Çanakkale Kaplıcaları

termalkaplicaotelleri26 Termal Kaplıca Otelleri

Çanakkale kaplıcaları ,Çanakkale, termal suları ve içmeleriyle ülkemizin sağlık turizmi yönünden gelişmiş kentlerinden biridir. Son dönemde şehrin bu potansiyelini geliştiren önemli yatırımlar da yapılmıştır. Çanakkale’de bulunan şifalı suları ziyaret etmek isteyen vatandaşlar tüm yıl boyunca Çanakkale’ye gelmektedir. Sular genelde Çanakkale merkeze yakın ilçelerde bulunmaktadır. Bunlar;

Kirazlı Maden Suyu: Çanakkale ile Çan karayolu üzerinde bulunan Kirazlı beldesindedir. Yöre halkı tarafından ‘Kirazlı Suyu’ olarak da anılmaktadır. Su, tuzlu ve soğuk sular kategorisine dahildir ve içeriğinde sülfat bulunmaktadır. Solunum yolları hastalıkları başta olmak üzere kalp ve damar hastalıklarına, romatizmal rahatsızlıklara ve böbrek taşlarına iyi geldiği bilinmektedir.

Balaban Maden Suyu: Kirazlı beldesindeki bir diğer maden suyudur. Kirazlı Maden Suyu ile benzer özellikleri taşımaktadır.

PetekköyOzancık Ilıcası ile Kara Ilıcası:Benzer özellik taşıyan iki ayrı sudur. Suları sülfatlı ve acı maden suları kategorisine dahildir. Bu nedenle kalp rahatsızlıklarına karaciğer ve safra yolları hastalıklarına, beslenme bozukluklarına iyi gelmektedir. Ayrıca solunum yolları, kadın hastalıkları ve bağırsak sorunlarına karşı da şifalıdır.

Çanakkale’nin termal suları ile ünlü bir diğer ilçesi de Bayramiç’tir.

Palamutoba Ilıcası: Suları tuzlu ve sıcak maden suları kategorisine dahil bir ılıcadır. Suyu sülfatlıdır ve solunum yolları başta olmak üzere, kalp ve damar rahatsızlıklarına ve romatizmaya iyi gelmektedir.

Ilıcadere Kaynağı: Bayramiç ilçesinin Ilıcadere mevkiinde bulunan içmedir. Suyu sodalı ve soğuk maden suları kategorisine dahildir. Mide ve bağırsak hastalıkları başta olmak üzere karaciğer ve safra kesesine de iyi geldiğibilinmektedir.

Külcüler Kaplıcası: Bayramiç ilçesine 18 km mesafedeki Evciler beldesine bağlı Külcüler köyü sınırları içindedir. Köy yakınlarında çam ormanlarının içinde ve Eski Menderes Nehrinin kenarında bulunmaktadır. Geçmişi 2000 yıllık olduğu bilinen bir kaplıcadır. Kaplıcanın suyu sülfat ve kükürt içermektedir. Banyo tedavisi romatizmal hastalıklara, nevraljiye, solunum yolları rahatsızlıklarına, kadın hastalıklarına ve cilt sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir.

Çanakkale’nin kaplıcalar yönünden zengin diğer bir ilçesi de Çan İlçesidir.

Çan Kaplıcası: İlçe merkezine 1 km mesafede Çanpazar mevkiindedir. Sodyum sülfatlı sular kategorisinde değerlendirilmektedir. Banyoları romatizmaya ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir. İçme olarak ise; karaciğer, safra yolları ve bağırsaklara iyi gelmektedir.

Geyikli Kaplıcası: Çan’ın Geyikli beldesinde bulunan meşhur bir kaplıcadır. Çok çeşitli rahatsızlıklara iyi gelmesi ile yöre halkı tarafından oldukça rağbet gören bir kaynaktır.

Terzialanı Kaplıcası: Çan’a 10 kmmesafede Terzialanı köyü sınırlarındadır. Felç geçiren hastalara son derece şifalı olan bu kaplıca, ayrıca birçok hastalığa da şifa kaynağıdır.

Çanakkale’ye bağlı Ezine ilçesindeki Kestanbolu Kaplıcave Çamuru da Çanakkale’nin önemli termal sularının başında gelmektedir. Ezine’ye 15 km mesafedeki tarihi Kentanbol kenti yıkıntıları arasında yer alan ve aynı ismi taşıyan köydedir. Suyu sodyum klorür yönünden zengin tuzlu sular gurubunda değerlendirilmektedir. Kadın hastalıklarına, kaynamayan kırıklara, romatizmaya ve solunum yolları rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Truva Kaplıcaları: Tarihi Truva şehri yakınlarında bulunan ve geçmişi MÖ. 3. Yüzyıla dayanan oldukça eski bir kaplıcadır. Ezine’ye 1 km mesafede bulunan Uluköy sınırları dahilindedir.

Keçeli Ilıcası ile Kocaçakrak Kaynağı Gayzer Suyu: Ezine’de bulunan bu iki kaplıca da benzer özelliğe sahiptir. Tuzlu ve sıcak maden suları grubunda olup romatizmal hastalıklara, kadın hastalıklarına, solunum yolları rahatsızlıklarına ve kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Tuzla Köyü Ilıcası: Ezine’ye bağlı Tuzla köyü sınırlarındadır. Suyu yüksek sıcaklıkta (105 derece)’dir. Sodyum klorür içeren bir sudur.

Çanakkale ilimizin ilçelerindeki diğer şifalı su kaynaklarıise;

Kırkgeçit Kaplıcası: Biga’ya 13 km mesafede bulunan Ilıcabaşı köyü sınırlarındadır.  Bu sebeple ‘Ilıca-başı Kaplıcası’ olarak da bilinmektedir. Suyu tuzlu ve sıcak sular grubundadır. İçeriğinde sülfat ve kükürt bulunmaktadır. Romatizma, cilt hastalıkları, kalp ve damar rahatsızlıkları ve solunum yolu hastalıklarına iyi gelmektedir.

Kocabaşlar Kaplıcası: Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde bulunan kaplıcadır. Suyu sıcaktır ve sodyum klorürlüsular grubuna dahildir. Romatizma, solunum yolları ve kalp-damar hastalıklarına şifalı bir sudur.

Gökçeada Çamur Banyoları: Çanakkale’nin şirin adası Gökçeada’da bulunan tuz gölündeki çamurlu alan, çamur banyosu olarak kullanılmaktadır. Doğal tuz katmanlarından oluşan çamurla yapılan banyo, pek çok kişiye şifa dağıtmaktadır.