Eskişehir Kaplıcaları

termalkaplicaotelleri58 Termal Kaplıca Otelleri

Eskişehir kaplıcaları, Konumu itibariyle Türkiye’nin doğusu ve batısı arasında kavşak konumda bulunan Eskişehir, aynı zamanda oldukça zengin şifalı su kaynaklarına sahiptir. Bu kaynakların çoğu modern tesisleri ile kaplıca tatili seven pek çok kişiye kapılarını açmaktadır. Eskişehir ülkemizin yalnızca gelişmiş bir sanayi şehri değil aynı zamanda önemli bir sağlık turizmi merkezidir.

Eskişehir’deki şifalı suları öncelikle merkez ilçeden incelemeye başlamakta fayda vardır. Zira Türkiye’de il merkezinde en fazla kaplıcası olan kent Eskişehir’dir. Özellikle Porsuk Çayının güneyinde beş farklı kaynaktan çıkan suların bulunduğu tesisler bulunmaktadır. Genel olarak “Eskişehir Kaplıcaları” olarak adlandırılan bu kaplıcalar radyoaktivitesi yüksek oligometalik özelliktedir. Banyo tedavisi olarak romatizmal hastalıklar başta olmak üzere, kadın hastalıklarına, mide, bağırsak ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Bu kaynaklar üzerinde işletilen; Erdem Hamamı, Yeni Hamam, Kablanlı Hamamı, Şifa Hamamı, Erkekler Hamamı, Erler Kaplıcası, Doğan Hamamı, Nizam Hamamı, Şenlik Hamamı, Şengülcük Kaplıcası, Sivriğlu Hamamı, Alçık Hamamı, Kıymet Kaplıcası, Yenice Kaplıcası, İşçibaşı Hamamı, Alpanos Kaplıcası belli başlı tesislerdir. Bu kaplıcaların dışında fakat yine Eskişehir merkezde olan diğer kaplıcaları inceleyecek olursak;

Hisarca Kaplıcası; Porsuk Barajı’nın yukarısındaki, çam ormanlarının ortasından kaynayan şifalı bir sudur. Suyu çok sıcak olmayıp “ılık” olmasına karşılık çok sayıda hastalığa şifa kaynağıdır.

Eskişehir kent merkezindeki kaplıcaların yanında tüm ilçelerinde de en az bir kaplıcasının olması Eskişehir’i kaplıca zengini bir şehir yapmaktadır.  Bu kaplıcalar;

Yarıkçı Kaplıcası: Mihalıççık ilçesinde bulunan bu kaplıca yeni bir kaynaktır fakat bölge halkı tarafından yoğun bir şekilde rağbet görmektedir. Şifalı suları romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir.

Çardak Hamamı: Sivrihisar-Polatlı karayolunun güney kısmında veGünyüzü’ne 14 km mesafedebulunan Hamamkarahisar köyündedir.  Bu sebeple halk arasında ‘Hamamkarahisar Kaplıcası’ olarak da bilinmektedir. Suyunun sıcaklığı 35 derecedir ve sodalı sıcak sulan kategorisinde değerlendirilmektedir.  Banyo tedavisi olarak romatizma ve kireçlenmeye, sinir ve kas yorgunluklarına, dolaşım bozukluklarına iyi gelmektedir. İçme olarak da mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı şifalıdır.

Uyuz Hamamı: Eskişehir’in Alpu ilçesine bağlı, Kızılinler köyü sınırlarındadır. Suyunun sıcaklığı 29 derecedir ve karbondioksit oranı yüksektir. Adından da anlaşılacağı gibi cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Yanı sıra kalp ve damar rahatsızlıkları ve solunum yolları hastalıklarına da şifa kaynağıdır.

Taycılar İçmeleri: Yine Alpu ilçesinde bulunan bir kaplıcadır. Bulunduğu alan çam ormanları ile kaplı oldukça doğal bir ortamdır. Sindirim sorunlarına iyi gelen bir sudur. Aynı zamanda Eskişehir’de çok bilinen bir mesire alanıdır.

Sakar Ilıcası ve Sakar Maden Suyu: Eskişehir kent merkezine 32 km mesafede bulunan Sarıcakaya ilçesine bağlı Sakarılıca köyü sınırlarındadır. Nallıhan yolu üzerinde Hamamderesiolarak bilinen bölgede sıcak ve soğuk olmak üzere iki su kaynağı bulunmaktadır. Sodalı su grubunda değerlendirilen suların karbondioksit oranı yüksektir. Sıcak su ılıca, soğuk su ise maden suyu olarak kullanılmaktadır. Banyo olarak, romatizma ve kalp damar rahatsızlıkları, solunum yolları hastalıklarına iyi gelmektedir. İçme olarak da mide, bağırsak ve safra kesesi rahatsızlıklarına karşı şifalıdır.

Ilıcaköy Kaplıcası: Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine bağlı olan Ilıcaköy sınırları içerisindedir. Sık çam ormanlarının çevrelediği bir ortamda bulunan kaplıca yöre halkı tarafından yoğun ilgi görmektedir. Çevresinde herhangi bir tesis bulunmamasına rağmen ziyaretçiler bu doğa harikası ormanda kamp kurmak suretiyle ılıcadan yararlanmaktadır. Suyunun özelliği romatizmaya iyi gelmesidir.

Sakaryabaşı: Eskişehir’in Çifteler ilçesinin güneydoğu yönündeki Sakarya Nehri’nin membaı olarak bilinenSakaryabaşı mevkiinde bulunan şifalı sudur. Bulunduğu yerde çapı fazla büyük olmayan ancak oldukça derin iki gölet bulunmaktadır.  Bu göletlerin suları şifalıdır ancak üzerinde tesis olmadığı için şifa kaynağı yerine yüzmek ve piknik yapmak amaçlı kullanılmaktadır.

Kalabak Doğal Kaynak Suyu: Eskişehir’in meşhur Kalabak Suyu, kentin aynı zamanda içme suyu ihtiyacını da karşılamaktadır. Eskişehir il merkezine 60 km mesafedeki Türkmen Dağı eteklerinde bulunan, çam ormanlarının ortasındadoğa harikası bir mesire alanından kaynamaktadır. Aynı zamanda şişelenerek satışa sunulmuştur.

Kısaca eskişehir kaplıcaları,

Eskişehir ili, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir ildir. Eskişehir, termal sularıyla ünlü kaplıcalara ev sahipliği yapmaktadır. İşte Eskişehir ili kaplıcalarından bazıları:

  1. Han Kaplıcaları: Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine bağlı Han kasabasında yer alan Han Kaplıcaları, bölgenin en popüler termal merkezlerinden biridir. Kaplıca suyu, cilt hastalıkları, romatizma, kas ağrıları ve sinirsel rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olabilir.
  2. Armutçuk Kaplıcaları: Eskişehir’in Mihalgazi ilçesinde bulunan Armutçuk Kaplıcaları, doğal mineralli sularıyla bilinir. Romatizmal hastalıklar, deri problemleri ve sindirim sistemi sorunları gibi sağlık sorunlarının tedavisinde tercih edilen bir kaplıcadır.
  3. Sivrihisar Kaplıcaları: Eskişehir’e bağlı Sivrihisar ilçesinde yer alan Sivrihisar Kaplıcaları, termal suyunun yanı sıra doğal güzellikleriyle de dikkat çekmektedir. Kaplıca suyu, romatizmal rahatsızlıklar, sinirsel problemler ve cilt hastalıkları üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir.

Eskişehir ili, bu kaplıcaların yanı sıra diğer termal merkezleriyle de ziyaretçilere sağlık turizmi imkanları sunmaktadır. Ancak, kaplıca tesislerinin hizmetlerini ve sağlık etkilerini daha ayrıntılı olarak öğrenmek için yerel turizm kaynaklarından veya Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden güncel bilgileri edinebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir