Kayseri Kaplıcaları

termalkaplicaotelleri22 Termal Kaplıca Otelleri

Kayseri kaplıcaları, Kayseri şifa özellikleri bakımından son derece zengin kaynak suları bulunan illerimizden biridir. Özellikle sönmüşbir volkan olan Erciyes Dağı bölgenin jeolojik yapısını belirlerken, kentin şifalı su yataklarına da ev sahipliği yapmaktadır. Bu zengin şifalı su yatakları ağırlıklı olarak kent merkezi ve  70 km mesafedeki Yeşilhisar İlçesinde toplanmaktadır. Bu kaynaklar;

Bayramhacı Kaplıcası: Kayseri merkezde bulunan Himmetdedemahallesindedir. Kayseri Avanos yolu üzerinde bulunan kaplıca deniz seviyesinden 990 metre yüksekliktedir.  Suyunun özellikleri bikarbonatlı oligometalik sular grubunda yani radyoaktif olmasıdır. Genel olarak romatizmal rahatsızlıklara, kadın hastalıklarına ve nevraljiye tavsiye edilen bir kaplıcadır. Birbirine benzer özellik taşıyan iki farklı kaynaktan çıkmaktadır. Fazla sıcak olmayan ve vücudun rahatlıkla adapte olabileceği bir sudur.  Yerli turizm açısından önemli bir kaplıca olan Bayramhacı Kaplıcalarının üç genel tedavi havuzu ve sıra banyoları bulunmaktadır. Bulunduğu yerde toplam 500 civarı yatak kapasiteli irili ufaklı tesisler yer almaktadır. Kent merkezinden kaplıcaya düzenli ulaşım sağlanmaktadır.

Boğazköprü İçmesi: Kayseri şehir merkezine 15 km mesafede, Boğazköprü yakınındadır. Sıcaklığı 19derece olan bir içme suyudur. Suyun özelliği sodyum klorürlü, bikarbonatlı, karbogazözoluşudur.  İçeriğindeki sülfat tuzu nedeniyle müshil etkisi görülmektedir. Mide karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Tekgöz Kaplıcası: Yine Kayseri’nin Himmetdedemahallesinde bulunan ve kent merkezine 38 km mesafedeki bir kaplıcadır. Tarihi Selçuklular dönemine kadar dayanmaktadır ve kaynağın civarında Selçuklulardan kalma yıkıntılar bulunmaktadır. Sodyum bikarbonatlı su özelliğine sahiptir. Sıcaklığı 40 derece ve debisi yüksek bir kaynaktır. Banyo tedavisinin yanında içme olarak da değerlendirilmektedir. Suyu romatizma, felç, kaynamayan kırık ve çeşitli kemik rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Yazır İçmesi: Kent merkezine 15 km mesafedeki Yazır köyü sınırları içindedir. Yöre halkı tarafından ‘Yazır Maden Suyu’ olarak bilinmektedir. Sıcaklığı 20 derece, pH değeri 6.5, radyoaktivitesi 6 emandır.İçme tedavisi olarak, bağırsak, karaciğer, safra kesesi ve mide hastalıklarına önerilmektedir.

Kayseri’nin il merkezine yakın konumda oldukça fazla şifalı su kaynağı bulunmaktadır. Bunlar; Ambar köyü sınırlarında bulunan Saz İçmesi, Çökek Kaplıcası; ÖzengiKaplıcası; Menteşe Kaplıcası ile Sofular Maden Suyu, Hasan Alp Maden Suyu olarak sayılabilir.

İlçelerdeki kaynak sulara bakacak olursak; İncesu’da bulunan Sazlık İçmesi, Develi’deZile Acısuyu bulunmaktadır. Zile Acısuyu, Develinin Zile beldesinden çıkmaktadır. Bulunduğu alan yöre halkının rağbet ettiği bir mesire alanıdır.

Yeşilhisar Kayseri’nin kaplıcalar ve içme suları ile ülke çapında ünlenmiş bir ilçesidir. Bu bölgede en çok ilgi gören kaplıca Niğde-Adana Karayolu üzerinde bulunan ve Yeşilhisar’a 23 km mesafedeki Dutluk İçmeleridir. Halk arasınada ‘Yeşilhisar İçmeleri’ veya ‘Dutlu Çeşme’ olarak da bilinmektedir. Deniz seviyesinden 1000 metre yüksekte kaynayan ve bağlık ve bahçelik bir alanda bulunan bu içmeler sodyum oranı yüksek ve gazlı bir sudur. Mide ve bağırsak, safra kesesi ve karaciğer salgılarını arttırdığı bilinmektedir. Ayrıca suları sedef ve bazı deri hastalıklarına da iyi geldiği bilinmektedir. Bu açıdan sadece içme değil banyo olarak da değerlendirilen bir kaynaktır.

Dutlu İçmelerine yakın bir diğer şifalı su kaynağı Soğanlı Çayı’dır. Bu kaynak Soğanlı Çayı kenarından kaynamakta ve karaciğer rahatsızlıkları ile böbrek rahatsızlıklarına iyi gelmesi ile bilinmektedir. Ayrıca Yeşilhisar’ da bulunan Erdemsin Maden Suyu dabölge halkının en çok ziyaret ettiği şifalı suların başında gelmektedir.