Konya Kaplıcaları

termalkaplicaotelleri4 Termal Kaplıca Otelleri

Konya kaplıcaları, Konya İli Termal Kaplıcaları ve Şifalı Sular, konya kaplıcaları, Konya ülkemizin yüzölçümü bakımından en büyük ilidir. Her ne kadar en büyük ilçesi olan Karaman Konya’dan ayrılıp il olsa da bu özelliğini kaybetmemiştir. Bu geniş coğrafyayla doğru orantılı olarak şifalı su kaynakları bakımından da oldukça zengin bir ilimizdir. Gerek il merkezinde gerekse ilçelerinde çok sayıda kaplıca, içme, kaynak suyu ve çamur banyosu bulunmaktadır.

Karaağaç İçmesi, Doğanhisar ilçesine bağlı olan Karaağaç köyü sınırlarındadır. ‘Karaağaç Maden Suyu’ olarak da bilinmektedir.Hadim ilçesinde ise Yerköprü Şifalı Suyu ile Karasu Şifalı Suyubulunmaktadır. Hüyük ilçesine 45 km mesafede bulunan İlmen Şifalı Suyu bölgedeki önemli içme sularından biridir. Aynı şekilde Hüyük ilçesine bağlı Görünmez Köyü Maden Suyu da içerik olarak sodalı ve soğuk maden suları kategorisine dahildir. Ayrıca içimi kolay ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliğe sahiptir. Kalp damar rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinmektedir.

Hüyük ilçesindeki bir diğer ve en ünlü kaplıca Köşk Kaplıcası‘dır. Yöre halkı tarafından ‘Köşk Hamamı’ alarak da adlandırılmaktadır. Tarihi Selçuklular dayanan özelliği bozulmamış bir hamamdır. Kaplıca hem banyo hem de içme olarak şifa dağıtmaktadır. Su sıcaklığı 36 derecedir. İçeriğinde kalsiyum sülfat, bikarbonat ve demir bulunmaktadır. Böbrek taşı düşürmek isteyenler ve nefrit hastalığından mustarip olanlar bu kaplıcaya rağbet etmektedir. Ayrıca romatizma, çocuk felci, cilt hastalıklarında da etkili bir kaplıcadır.

Konya Ereğli ilçesinde bulunan Kükürtlü Su Kaplıcası ile İvriz Menba Suyu, bölge halkı tarafından bilinen kaynaklardır. Ayrıca Erkili Şifa Çamuru da Ereğli’nin yoğun ziyaret edilen yerlerinden biridir.

Karapınar-Ereğli karayolu üzerinde bulunan Acıgöl Maarıolarak bilinen coğrafik oluşumunda cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.  Çevresinin uzunluğu 5700 metre olan ve en geniş bölümü 1500 metre ve derinliği  300 metre olan bu maarın denizden yüksekliği 1000metre civarındadır.

Ilıca Pınarı Kaplıcası, Alaman Kuyusu Maden Suyu ve Ekşi Müshil Suyu İçmesi, Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde bulunan şifalı su kaynaklarıdır. Özellikleri birbirine büyük oranda benzemektedir.  Tuzlu ve soğuk maden suları kategorisinde yer alan bu suların içeriği bikarbonat, sülfat ve karbondioksit içermektedir.  Sindirim sistemini rahatlatıcı özelliğe sahiptir ve kalpdamar hastalıkları ile romatizmaya karşı şifalı sulardır.

Seydişehir ilçe merkezinde bulunan Seydişehir Ilıcası ise, yara ve çıban gibi cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Bu dertlerden mustarip kişiler oldukça uzak bölgelerden buraya gelerek şifa aramaktadır.

Konya’nı şifalı su ve kaplıcalar bakımından en zengin ilçesi Beyşehir ilçesidir.  İlçe tarihi ve doğal güzellikleri, mağaraları ve şifalı su kaynakları ile sağlık turizmi alanında oldukça ilerleme kaydetmiştir. Bilhassa bulunduğu noktanın jeotermal faylar üzerinde oluşu, ilçe sınırları içinde halkın Sıtma Pınarı olarak adlandırdıkları pek çok su kaynağının olmasına sebeptir. Beyşehir’in başlıca kaynakları;

Malanda İçmesi: Beyşehir ilçe merkezine yakın bir kaynaktır. Suyu sodalı ve soğuk maden suları gurubunda yer almaktadır. Başta mide hastalıkları olmak üzere diğer sindirim yollarına da faydalı olduğu bilinmektedir.

Kükürtpınarı Kaplıcası: Beyşehir’de bulunan ve sodalı soğuk maden suları kategorisinde değerIendirilen başka bir su kaynağıdır.  Mide, karaciğer, bağırsakve safra kesesi rahatsızlıklarının semptomlarını azalttığı görülmektedir

Yeşildağ Kaplıcası ve Çamuru: Beyşehir’e bağlı Yeşildağ köyü sınırlarındadır. Suyun sıcaklığı 33derecedir. İçeriğinde magnezyum, kalsiyum, sodyum ve bikarbonat bulunmaktadır. Banyo olarak romatizma başta olmak üzere siyatik, lumbago ve cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği görülmektedir.

Çavuş Hamamları: Beyşehir’in Çavuş mahallesinde bulunan hamamlardır. Hamamların kubbeleri tamamen çöktüğü için üzeri açık durumdadır. Selçuklu dönemi hamamlarındandır. Köşk hamamı ile benzer özellikler taşımaktadır. Su sıcaklığı 36 dercedir.

Sevindik Hamamı:Beyşehir ilçe merkezine 24 km mesafedeki Sevindik köyü sınırlarındadır. Halk arasında ‘Sevindik Köyü Kaplıcası’ olarak da bilinmektedir.Sık ağaçlarla kaplı bir alanda,mermer zeminden kaynayan bir sudur. Sıcaklığı 20 derecedir. Karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir.

Kaşaklı Kaplıcası ve Çamuru: Beyşehir’e 25 km mesafede farklı bir şifalı sudur.  Sodalı ve sıcak maden suları kategorisine dahil oligometalik bir sudur. Suyundan ziyade çamuru ile ünlüdür. Romatizma ve cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.  İçme olarak da mide, karaciğer, bağırsak ve safra kesesi hastalıklarına karşı şifalıdır.

Kükürtlü Hamamı: Beyşehir’in Doğanbey mahallesindedir. Suyu sülfatlı ve soğuk maden suları kategorisinde değerlendirilmektedir. Ayrıca yoğun miktarda kükürt içermektedir. Ancak madensel tuzlar bakımından zayıf bir kaplıcadır. Romatizma, solunum yolları rahatsızlıkları, kalpdamar hastalıkları ve sindirim sistemi hastalıklarına şifalıdır.

Doğanbey mahallesi aynı zamanda Bereket Doğal Kaynak Suları ile de ünlüdür. 1975 yılından itibaren Beyşehir Belediyesi tarafından şişelenerek satılan su son dönemde özelleştirilerek BeySu adı altında piyasaya sürülmektedir.

Körükini Mağarası:Beyşehir’in turistik mağarasıdır ve her yıl binlerce turist burayı görmek için ilçeye akın etmektedir. Dünyadaki en büyük mağaralardan biridir. Uzunluğu 9 km olan bir yer altı dehlizidir. İçinden su akmaktadır ve ancak botla dolaşmak mümkündür. Bir ucundan diğer ucuna geçmek 7 saat sürmektedir. Astım, bronşit gibi solunum rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Konya’nın Ilgın ilçesi şehrin önemli kaplıcalarından biri olan Ilgın Kaplıcalarına ev sahipliği yapmaktadır. Kaplıca ilçe merkezine 2 km mesafededir ve denizden yüksekliği yaklaşık 1000 metre civarındadır. Tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır. Romalılar tarafından yapıldığı Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminde de hizmet verdiği bilinmektedir.